Датската кралица Маргрете Втора, единствената управляваща кралица в света в момента

...
Датската кралица Маргрете Втора, единствената управляваща кралица в света в момента
Коментари Харесай

Няма вече кралици по света: датският монарх Маргрете II се отказва от трона

Датската кралица Маргрете Втора, единствената управляваща кралица в света сега и най-дълго управлявалият сегашен монарх в Европа, разгласи изненадващата си абдикация по време на обичайното си новогодишно телевизионно послание.

Тя ще се отдръпна публично на 14 януари, когато ще се навършат 52 години от деня, в който е станала кралица.

„ Ще оставя трона на моя наследник, престолонаследника принц Фредерик “, разгласи тя.

83-годишната кралица зае трона след гибелта на татко си крал Фредерик IX през 1972 г.  След гибелта на английската кралица Елизабет Втора, която е нейна трета братовчедка, Маргрете стана най-дълго служилият монарх в света, който към момента е на трона си.

За разлика от английската кралска традиция, няма да има публична гала по коронясването на престолонаследника принц Фредерик, който е на 55 години. Вместо това неговото възкачване ще бъде оповестено от замъка Амалиенборг в Копенхаген в самия ден на абдикацията на неговата майка.

Той ще заеме нейното място като крал на Дания и държавен глава в страната, която е конституционна монархия, както и в Гренландия и Фарьорските острови. Неговата брачна половинка, родена в Австралия, принцеса Мери, ще стане кралица-консорт на Дания.
 Датската кралица Маргрете Втора и фамилията ѝ  Датската кралица Маргрете Втора и фамилията ѝ  Датската кралица Маргрете Втора и фамилията ѝ  Датската кралица Маргрете Втора и фамилията ѝ
Кралица Маргрете разкри, че е взела решението след интервал на размисъл след интервенция на гърба й при започване на 2023 година

„ Операцията естествено породи мисли за бъдещето – дали не е пристигнало времето да оставим отговорността на идващото потомство “, сподели тя.

„ Реших, че в този момент е подобаващият миг “, добави тя и благодари на датската общност за поддръжката през годините.

Винаги лъчезарна, известна със пристрастеността си към пушенето и отхвърли ѝ да използва мобилни телефони, кралица Маргрете е много известна измежду жителите на страната, а новогодишните ѝ речи имат паметен статут. Мнозина датчани са очаквали тя да остане на трона до гибелта си като братовчедка ѝ Елизабет Втора.

Кралица Маргрете участва на погребението на кралица Елизабет през 2022 г. Преди кончината на британската кралица двете отпразнуваха юбилеите си през същата година.

Не се е очаквало Маргерете да стане кралица, когато се е родила, но когато тя била на 13, датският закон се трансформирал, за да разреши на дамите да заемат трона.

Преди повече от десетилетие кралица Маргрете показа, че е била въодушевена от починалата английска кралица да посвети живота си на своята нация и точно поради това Елизабет е била много значима за нея.

Маргрете Втора и Елизабет Втора бяха единствените останали дами суверени в света до смъртта на кралица Елизабет през 2022 след 70-годишно ръководство.
 52 години на трона: взор към ръководството на датската кралица Маргрете Втора  52 години на трона: взор към ръководството на датската кралица Маргрете Втора  52 години на трона: взор към ръководството на датската кралица Маргрете Втора  52 години на трона: взор към ръководството на датската кралица Маргрете Втора
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР